Elektrostimulatie is een techniek die al tientallen jaren wordt toegepast in de fysiotherapie. Het principe van elektrostimulatie, ook bekend als “EMS”, is zowel eenvoudig als complex: er worden elektroden op de spieren geplaatst om ze onwillekeurig te laten samentrekken.

Elektrostimulatie werd aanvankelijk gebruikt in de medische sector, maar wordt nu ook toegepast in de sectoren schoonheidsverzorging, welzijn en sport. Om het comfort te verhogen en het gebruik te optimaliseren, zijn de elektroden nu gedeeltelijk of volledig hermetisch afgesloten.

Bij deze pakken, ook wel jassen genoemd, worden de elektroden zodanig op het lichaam van de behandelaar geplaatst dat tijdens de statische of dynamische behandelingen een groot aantal spieren wordt gebruikt.

1. EMS werkt als een brein

Normaal gesproken is elk van onze bewegingen het resultaat van een doelbewust signaal dat door onze hersenen naar een of meer spieren wordt gestuurd.

Met andere woorden, de oorsprong van beweging ligt in de hersenen en verloopt in 3 fasen:

  1. De hersenen sturen het signaal naar de zenuw.
  2. De spier wordt geactiveerd door de zenuw.
  3. De gewenste beweging wordt dan uitgevoerd.

De rol van de EMS is het tijdelijk “kortsluiten” van de werking van de hersenen; bij elektrostimulatie is het de machine die de elektrische impulsen uitzendt en zo tijdelijk de rol van de hersenen speelt. Het is dus de machine die het signaal naar de op de spier aangesloten elektrode stuurt en de samentrekking ervan stimuleert, zonder enig risico voor het lichaam en het zenuwstelsel.

2 . EMS wordt nog steeds gebruikt in fysiotherapie en sporttraining.

In de fysiotherapie wordt elektrostimulatie gebruikt voor mensen die een bepaalde beweging niet kunnen uitvoeren. In dit geval wordt de activiteit van de spier verminderd of opgeheven; elektrostimulatie, plaatselijk toegepast, wordt dan gebruikt om spieratrofie te voorkomen.

In de sport kunnen we met elektrostimulatie in combinatie met een reeks vrijwillige oefeningen dezelfde soort doelstellingen bereiken. Inderdaad, deze techniek van het combineren van de twee oefeningen, onvrijwillig en vrijwillig, verhoogt de voordelen van uw fysieke voorbereiding.

Bovendien kan deze techniek helpen de spier te ontspannen. Daartoe zijn de machines uitgerust met een specifiek programma. Deze ontspanning versnelt het spierherstel.

3. Bij EMS is een groter aantal spiervezels betrokken dan bij conventionele training.

Elektrostimulatie, zoals beoefend in de sportschool of zelfs thuis, is een globale elektrostimulatie. Het wordt gedaan met een neopreen jack of wetsuit. Deze combinatie verbindt de deelnemer met de machine of het apparaat dat de stroom door draden stuurt. Deze onvrijwillige oefening komt bovenop de vrijwillige oefening die u zou doen als u de instructies van de instructeur zou volgen.

Deze stimulatie trekt meer spiervezels aan dan bij traditionele fysieke training. Je wordt sneller moe, daarom zijn de sessies kort en duren ze maar 20 minuten.

Dit komt overeen met 4 uur traditionele sport: een onvergelijkbare besparing van tijd en efficiëntie!

4. Elektrostimulatie wordt uitgevoerd met behulp van een jasje met elektroden.

Het elektrostimulatievest is uitgerust met elektroden die op strategische punten zijn geplaatst om spiercontractie op te wekken. Onder de jas draagt de sporter een katoenen legging en een katoenen T-shirt dat nat moet blijven om de stroom door te geven. Katoen is de meest aanbevolen stof. Het gilet is op het lichaam aangebracht met banden voor meer bewegingsvrijheid.

Binnenin zijn de elektroden zo verdeeld dat de spier op de juiste manier wordt gestimuleerd.

De machine of console regelt de intensiteit van de impulsen die door de elektroden op de spieren worden overgebracht, met een regelmatige frequentie. De intervallen duren een paar seconden, zodat de spier zich kan herstellen na de contractie.

De elektroden kunnen onafhankelijk van elkaar op de machine worden ingesteld. Dankzij onze hoogwaardige software kunt u ook profiteren van de vele vooraf ingestelde programma’s in functie van uw doel.

Veel topatleten gebruiken elektrostimulatie tijdens hun training, lees hier de getuigenis van Laura Ziv, kampioen bodybuilding.

5. "electro fitness: meer kracht, snelheid en vermogen

Bij sporters verbetert veelvuldig gebruik van elektrostimulatie kracht, snelheid en vermogen.

Deze oefening veroorzaakt geen gewrichtsschade. Oefenen met elektrostimulatie veroorzaakt geen gewrichtsschade omdat de gewrichten niet worden belast.

Elektrostimulatie bevordert het verlies van plaatselijk vet en verhoogt het metabolisme.

Een van de voordelen van elektrostimulatie is het naverbrandingseffect. Dat komt omdat het lichaam na de training vet blijft verbranden door de basale stofwisseling te verhogen. Dit effect treedt op over een periode van drie dagen.

6. EMS draagt bij tot gewichtsverlies

Elektrostimulatie draagt bij tot gewichtsverlies, vooral als het gepaard gaat met lichaamsbeweging. Dit helpt je lichaam om het vetverbrandingsproces te versnellen.

De spieren worden strakker en harder, waardoor het calorieverbruik toeneemt. Met een sterkere spier kunt u uw gebruikelijke elektrostimulatieoefeningen met meer intensiteit doen en meer calorieën verbranden.

7. EMS helpt tegen verslapping

De huid staat bloot aan allerlei agressies, zoals overmatige blootstelling aan de zon. Het uiterlijk gaat vooral achteruit door een verminderde productie van collageen en elastine.

De positieve effecten zijn talrijk en soms onvermoed:

8. De voordelen van elektrostimulatie zijn holistisch.

Dit betekent dat dit geen geïsoleerde voordelen zijn, maar dat het algemene welzijn dat de praktijk van elektrostimulatie biedt, het resultaat is van al deze voordelen. Elk van deze heeft zijn eigen voordelen en maakt deze training zo verrassend wat betreft de bereikte resultaten.

Het is jouw beurt!

Als u meer wilt weten over elektrostimulatie, raadpleeg dan onze materiaalpagina’s.

Oktraining

Oktraining

Distributeur I-Motion / Coach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prenez votre avenir en main !

Envie de tester la technologie EMS auprès d’une équipe d’expert?
Ok Training et ses coachs sont là pour répondre à vos attentes et faire de vos objectifs une réalité !

Coachings

Envie d'en savoir plus sur nos coachings ?

Prenez contact dès maintenant avec EMSPRO ! Un membre de notre équipe vous contactera dans les plus brefs délais afin d’en savoir plus sur votre demande.

EMSPRO gebruikt cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Hierdoor kan ons systeem uw browser herkennen en u diensten aanbieden, zoals producten die u in uw winkelwagentje heeft gelegd. Door verder te surfen op onze website gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Professionnels

Envie d'en savoir plus sur nos appareils ?

Prenez contact dès maintenant avec EMSPRO ! Un membre de notre équipe vous contactera dans les plus brefs délais afin d’en savoir plus sur votre demande.

Professionals

Wilt u meer weten over onze apparaten?

Neem nu contact op met EMSPRO! Een lid van ons team zal zo snel mogelijk contact met u opnemen om meer te weten te komen over uw verzoek.